onsdag 2 juni 2010

Vilken härlig sommardag! Katterna lapar sol i fönstren och fläktar morrhåren i försommarbrisen.

Kattdamen Kerstin som är nyinflyttad sänkte garden idag och lät sig klappas och kelas med. Hon är ju egentligen en väldigt trevlig och go dam men när en katt flyttar brukar den bli något tillbaka dragen och defensiv. Men idag slappnade hon av och tog till och med en liten promenad i korridoren. Visst är hon ljuvlig?
PoW (Polly och Wasabi) har varit på rast och Polly har fått leka länge med en volontär som viftade med ett lekspö. Så nu är Polly faktiskt nästan trött, hon ska bara undersöka en kartong som står i korridoren och sen ska hon in och lägga sig.
Wasabi var mycket kärleksfull på sin rast och han hälsade på alla de andra katterna genom gallret. Stryker sig fram och tillbaka och pressar sig nästan genom maskorna. Sen slänger han sig ned på ett mycket nonchalant sätt mellan Reinfeldt och Stens boxar och där tvättar han sig med stor grundlighet.

Det är en hel del förberedelser i föreningen inför katthemsdagen den 6/6, på söndag. Fika brödet pressas in i frysarna och man får inte provsmaka, ännu... Det blir allt möjligt kul, tipspromenad, diskdamm, ponnyridning, försäljning av Stina fina smycken (köpte en jättefin silverberlock av henne för 100kr förra helgen) och lotterier! Ni skulle se vinsterna, en mönstrad dramaten och presentförpackningar med kattmotiv och massa annat fint.

Nu är Snö ute och leker i korridoren, leker med ett snöra och undersöker ovansidan på sin kartong. Det sitter en humla i lysrörsarmaturen i hallen också och den går han för att titta på lite då och då.

Jag hittade en mycket söt bild på katten Gustav när han kramar om sin myntamus, det var ett riktigt myntaparty den dagen, han blev alldeles som tokig! Det roliga var att Bamse som har boxen bredvid blev minst lika uppspelt - om det var för att han kände doften in till sig eller bara blev smittad av Gustavs entusiasm vet vi inte, men fasligt kul såg det ut ;)

Gustav är en katt som funnits länge i föreningen. Han kom till oss med sin mamma Cecilia, bror Oscar och syster Katarina. Hans bror är utadopterad, mamma Cecilia bor i katthimlen och hans syster Katarina finns fortfarande kvar i föreningen.
Gustav har fått uppleva stor stress i sitt liv och blivit mycket känslig, hans mage har krånglat men nu är han faktiskt på god väg att bli helt frisk! Vi behöver bara hitta ett lugnt hem åt honom som har erfarenhet och tålamod.
Han tycker att det är lite skönt att bli klappad men han har inte velat erkänna det ännu, det kommer säkerligen att bli bättre om han får bo i en bra hemmamiljö. Han ska enligt ett tidigare jourhem tycka mycket om att ligga på huvudkudden och snooza under dagarna :)

Sumo fick leka med en volontär som busade med handen under ett stycke tyg. Då blev han som tokig, med öppen mun och stora ögon anföll han knölen som rörde sig! Plötsligt hamnade knölen under honom och han hoppade högt av förvåning och såg riktigt rolig ut :)
När Sumo spinner låter han som ett morrande lejon. Han liksom öppnar munnen och spinnande kommer ända ned från bröstkorgen, hela kroppen blir en enda stor resonanslåda! Han är så väldigt mysig att ta upp i famnen för han pressar sig så kärligt emot en och pussar en på hakan. Hans kroppsbyggnad är som de flesta fd okastrerade hankatter: deras framkropp blir ett hårt muskelpaket och huden runt huvud och skuldror extra tjock- ett slags extrapansar för strid kan man säga.

Skänk en extra tanke åt alla hemlösa katter därute, att varje dag slåss för sitt liv, ingen som ger dem veterinärvård när de blir skadade, ingen som ställer ut friskt vatten i sommarvärmen. Den söta kattungen som kostar 20kr tassen blir en tillfällig leksak under sommaren, sen blev den plötsligt könsmogen - den är inte lika söt längre, den kissar inomhus, den förstör saker. Kastrera? Det låter omständligt. Dyrt. Onödigt. Katten klarar nog sig själv, den får bo i skogen. Ingen som tar ansvar. Åren går. Har katten tur överlever den svält, inflammationer och sjukdomar.

Sen kommer katten, om den har riktigt, riktigt tur, hit till uppsala katthem eller till ett av föreningens jourhem. Den blir kastrerad, vaccinerad, id märkt, avmaskad. Den blir av med sin öronskabb, öroninflammationen går över. Tänderna blir opererade. Rivsåren från slagsmål blir vårdade och läker tillslut. Mat och vatten får man varje dag och det finns alltid någon som kan ställa upp och åka med en till veterinären om man mår dåligt. Samvetet tar ansvar.

Skänk en extra tanke åt de katter som fortfarande finns därute, hjälp oss hjälpa dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar!