onsdag 18 januari 2012

Hej och välkomna till 2012 på Uppsala Katthem! Slutet av 2011 var en ganska lugn period på katthemmet med få flyttar.
Men nu kommer stormen, Seneca, Sapfo Stella och Fyris har flyttat till varsitt hem för att bo på prov. De senaste nyheterna jag har från Stellas nya hem är att hon har fått en bästis i form av en annan katt från samvetet och att de stortrivs tillsammans!

Fyris hade turen att få komma till ett hem som verkligen vill hjälpa henne att utvecklas till en trygg och lycklig kisse. Fyris gjorde framsteg när hon bodde här på katthemmet men i ett kärleksfullt hem har hon ännu större chanser att visa vad hon går för. Hon tyckte ju faktiskt att det var skönt att bli kliad bakom örat och på slutet var hon en riktig äventyrerska som undersökte katthemmets lokaler, med ett vaksamt öga över skuldran. Hennes nya matte kommer att behöva tålamod och en massa kärlek för att kunna vägleda Fyris och jag är riktigt avundsjuk. Det finns nämligen inget underbarare än att följa en katts utveckling från skyggis till tryggis! Man vet aldrig riktigt hur det kommer gå, vilka framsteg som görs och vad som triggar dem.


Här kommer också en hälsning från Max Gandalf som jag skrivit om tidigare i bloggen. Han var en ärrad kämpe som lärde känna sin mjuka sida på katthemmet. När han slutligen lyckades charma en ny husse och matte förberedde vi dem på att han skulle behöva fortsätta med sin öronrengöring ett tag framöver. Han hade ju haft en alldeles förskräcklig öroninflammation pga. en obehandlad skabb (hemlösa katter kan utveckla de allra hemskaste och smärtsamma problem till följd av småsaker som en ägare lätt hade kunnat förebygga/åtgärda). Vi förberedde dem också på att han kunde gå tillbaka lite i utvecklingen, en flytt kan vara stressigt för en katt - särskilt en som varit hemlös en längre tid och inte är van vid nya miljöer och människor.
Han skulle även få en kattkompis i sin nya familj och där rådde vi dem att låta dem vistas i varsitt rum i början. Max Gandalf hade ju deltagit i en hel del slagsmål, det syntes på hans ärrade kropp, men eftersom han genast blev kastrerad när föreningen tog hand om honom var risken väldigt liten för att han skulle fortsätta med sitt våldsamma leverne. Men bara för säkerhets skull så fick de ta det lugnt i början, något som kan vara bra för alla katter som ska introduceras i ett hytt hem.

En kort tid efter flytten fick vi ett mail där nya matte berättade om Gandalfs första dag i sitt nya hem. Han hade inte alls sprungit och gömt sig som man befarat utan undersökt köket, med låg profil i början, och snart hade han börjat slappna av och såg ut att trivas väldigt bra. Därefter bjöd han på en lång och härlig gosstund och matte och husse var helt förbluffade över denna enorma dos av kärlek som inte kunde vara något annat än tacksamhet och lyckan över ett eget hem med egna människor. Här vill jag stanna! Sa Max Gandalf.
På katthemmet hade Gandalf kunna fräsa om han blev upprörd över något. Den enda gången han har fräst i sitt nya hem var när han först fick fel mat framställd och matte skulle ta tillbaka den. Ja, att äta tycks vara en av hans mest passionerade hobbys jämte konsten att snooza och kasta nöjda kärleksfulla blickar omkring sig.
I sitt nya hem fick han även en kompis, Chivas, och matte var noggrann med att planera introduktionen på bästa sätt. De fick till en början bara hälsa genom ett kompostgaller som man satt upp i en dörröppning som avgränsning. Det gick utan problem och de fick en speed dejt under uppsikt där Chivas gjorde en grundlig undersökning medan MaxGandalf försökte invitera till lek. Dessa korta dejter var meningen att fortsätta men en dag när matte var borta och handlade kom hon hem och möttes av två katter som kom springandes som parhästar och välkomnade henne. Hon hade tidigare haft Chivas och en katt som hette Jamesson som var mkt lik MaxGandalf och därför tog det ett tag innan hon insåg vilken kisse det faktiskt var. På något sätt hade han tagit sig ut från köket, kanske med lite hjälp från Chivas på andra sidan? Grabbarna är sedan dess mkt fästa vid varandra och MaxGandalf knottrar och kurrar förtjust när han ser sin bästis.

Tänka sig, den ärrade stridsherren är i detta nu säkerligen placerad på en mjuk bädd och snoozar tätt ihop med Chivas. Ett lyckligt slut!


En nykomling på katthemmet är Piripiri, som först anlände med sin dotter Pyret. Pyret fick snart flytta till ett jourhem med en kattungekompis att leka med, och bra var nog det för mamma katt började bli gruvligt trött på sitt otröttliga energiknippe till dotter. Piripiri vill mycket heller ta det lugnt och ha kontroll över situationen. Jag får en känsla av att hon är en väldigt intelligent dam, hon är mkt vacker och har något kattlikt värdigt över sig. Hon är snäll och väldigt go samtidigt som hon har en stark vilja och självständighet. I ett tidigare jourhem vittnar man om att hon gillar högt belägna spaningsplatser i hemmet. Här på katthemmet tar hon det mesta med ro, lite för mycket ibland så man får väcka henne så hon inte missar sin rast. På boxarnas dörrar har vi längst ned en skiva plexiglas som hygieniskt skydd men denna ansåg hon bara vara i vägen varvid hon på ett mkt effektivt sätt slet loss den, vilket måste ha krävts en hel del teknik och styrka. Inte nog med detta, hon bröt sig även in hos sin dåvarande granne, Sapfo, och slet ned hennes skiva också! Hon fick en chans till men även den tredje skivan som sattes upp på hennes dörr blev vandaliserad och vi har fått böja oss för denna frökens vilja och låtit dörren vara utan plexiglas. Denna sköna dam är i skrivande stund tingad och väntar på att få åka till sitt nya hem!Katterna Sessan och Gizmo flyttade in i en av katthemmets dubbelboxar....det blev ändå något trångt. Med väl tilltagna kroppsvolymer och lika stora personligheter är dessa två svåra att missa. Sessan är en käck fröken som vill ha mkt uppmärksamhet, en nattsvart och len päls att borra ned händerna i. Hon småpratar gärna med oss, klagar lite på kost och logi, och ibland öser hon lite ovett över sin polare Gizmo. Han tar det hela med ro, en cool kille som lunkar omkring med ett kisande kattflin och trycker sig tätt intill för att få lite närhet. Han kan bli alldeles till sig och åmar omkring som en daggmask, problemet är att han är lite större än en sådan och tumlar ganska ofta ned från sina liggplatser med några skamsna blickar omkring sig.

Ett annat nyinflyttat par som vi ännu inte hunnit med att lära känna är Lobo och Melba. De kom till föreningen som kattungar när de tillsammans med sin mamma och två syskon dumpats i en papplåda. De fick sedan ett eget hem men tyvärr kunde adoptionshemmet inte ta hand om dem längre och föreningen har åter tagit sig an dessa katter och letar efter ett nytt hem. När man adopterar en katt från oss så förbinder man sig inte bara till att ta väl hand om katten, man förbinder sig också till att kontakta oss om det skulle bli några problem som skulle kunna leda till omplacering eller avlivning. På detta sätt har föreningen alltid koll på alla våra katter och förebygger att de åter hamnar ute på gatan som hemlösa.


Lobo är en underskön gosse som nyfiken kikar på vad vi har för oss. Gosig och snäll, han kommer snart att charma många besökare har jag en känsla av. På rasten under gårdagen var han mycket pigg och nyfiken, när han undersökte katthemmets korridoren satte han sig på bakbenen och spanade som en liten söt surikat!
Hans syster Melba är en mycket vacker långhårig dam. Jag har faktiskt aldrig klappat en katt med en sådan sidenlen päls förut, det är som att klappa ett litet kurrande moln! Hon är lite mer försynt än sin bror men blir minst lika glad över en kelstund. Katter kan vara så olika men tänk på att bara för att en katt inte vet hur man ber om vår uppmärksamhet så behöver den inte ogilla att gosa. Vissa katter är helt enkelt bättre på att fjäska för människor än andra ;) Det lär inte bli särskillt svårt att hitta ett nytt hem åt dessa sötnosar.

Sådär, nu har ni blivit lite uppdaterade om vad som försiggår här på katthemmet, jag hoppas att jag snart kan lägga upp ännu fler historier men tills dess får ni hålla till godo med föreningens hemsida www.samvetet.com eller varför inte Gilla vår grupp på facebook?

Hälsningar Miranda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar!